Veliko delate, malo naredite? No, vsaj tak je občutek vseskozi prezaposlenih ljudi, ki zaradi impulzivnosti izgorevate!

Fokus je priročnik o sodobnih načelih upravljanja s časom, energijo in najpomembneje - našo pozornostjo! Morda tega niste vedeli ampak naša pozornost je postala dobrina, produkt, stvar, ki ima tržno vrednost in se prodaja! Današnje pametne naprave nam pravzaprav zelo veliko časa "ukradejo" kajti za njimi stojijo algoritmi, ki dobesedno prežijo nad našo pozornostjo. Zavedno odločanje, kako razporejati svoj čas, da ga čimveč ostane nam, je zato nujno! Zato si vzemi čas zase - in za svoj uspeh!

 

20 eur (poštnina je vključena v ceno!)

Fokus vam pomaga ustvariti pogoje za delo v intervalih globoke pozornosti!

Če ne upravljate s pozornostjo, ogromno delate, malo naredite. Ne zdržite namreč tiste bolečine vztrajanja, kot nebi zdržali odtegnitvenega šoka. Ste ves čas prezaposleni. Delate več kot 8 ur na dan. Vidno hitite. Ves čas se vam mudi. A ni rezultatov, kot bi jih pričakovali. Cilje dosegate počasi - oz. vsaj počasneje, kot bi pričakovali od osebe, ki toliko dela.

Zares veliko delate, a ne naredite veliko. težka resnica, ki sem jo tudi sama morala predelati. Ljudje, ki ne so-delujejo z osredotočanjem, dejansko kurite samega sebe.

Brez da bi tudi veliko dosegli, veliko dajete, malo dobite! No... vsaj veliko manj, kot pa bi imeli, če bi bil fokus vaš najbopljši prijatelj :)

Ni nujno, da gre za klinično potrjeno motnjo pozornosti. Vsaka pozornost je krhka. Vsak od nas zna delovnati impulzivno. Vsaka vdaja motnji pa od nas vzame dve vrsti časa. Čas pozornosti, ki ste ji jo namenili + čas za vnovično vzpostavitev stanja globokega fokusa.

Raziskave na področju motenj pozornosti (Hallowell kot tudi Mark, Gudith, Klocke6) govorijo o tem, da za ponovno hitrost polnega teka možgani potrebujejo 10 do 25 minut. Ni torej nenavadno, da nam je prvih 10 minut koncentracije najtežje. Vsiljujejo se misli. Tudi čustva. Včasih dolgčas. Tudi strah. A bistvo je da vstrajate in sistematično povečujete čas osredotočenosti, dokler vam ne pride v navado osredotočati se vsaj dvakrat na dan po dve uri7 na ključno prioriteto, z namom, da jo tudi zaključite – ne da bi se medtem odzivali na potrebe drugih.

Biti fokusiran na eno stvar 120 minut je nekaterim zelo težko, kajti to povezujejo z neodzivnostjo. Pri svojem delu sem opazila, da ljudje včasih ne zdržijo niti 5 minut, ne da bi podrsali telefon ali preverili mail. V teh situacijah svetujem štopanje in sistematično podaljševanje časa trajanja oredotočenosti, dokler ne dosežete celih 120 minut intervala.

Fokus je knjiga bogata s teorijo in hkrati polna uporabnih in pa praktičnih nasvetov za ljudi, ki si želite veliko delati, a ne na račun svojega življenja!

NA NAKUP

Spoznajte 6 načel produktivnosti današnjega časa!

  • Načelo JASNIH MEJA

Distrakcije bodo vdirale v vaš vsakdan, vse dokler jim ne boste jasno in glasno zaprli vrata.  Smiselno si je organizirati svoj urnik v obliki nekih »uradnjih ur«. Jasne meje vam bodo pomagale ohranjati odzivnost, hkrati pa vam bodo omogočate tisti mir in tisto tišino, ki ju rabite za globok fokus.

  • Načelo ZAKLJUČEVANJA

Motilci so krasni izgovori za en kup odlašanja, zavlačevanja in nekoristnega perfekcionizma, ki vam onemogoča, da bi hitro zaključevali naloge. Zaključevanje je namreč ključ do znievanja stopnje stresa. Prav zaključevanje je tista pozitivna razvada, ki vas najhitreje pripelje do uspeha.

  • Načelo POZICIONIRANJA

Če imate težavo z besedico »ne« vam bo koristila informacija, da je to točno tista beseda, ki uspešnim, slavnim, bogatim najbolj koristi in jo uporabljajo največ. V tej besedi je namreč moč. Manj jo uporabljate, manj imate moči. Če želite torej dvigniti svojo vrednost v očeh vaših delodajalcev ali strank, se morate naučiti na pozitiven način zavračati nebistveno. Spet z namenom, da ohranjate jasen fokus.

  • Načelo DIAMANTNIH PRIORITET

Bistveno je, da svojo pozornost namenjate pravim prioritetam visoke vrednosti. Pogosto me ljudje sprašujejo točno to. Kako naj sestavimo seznam prioritet po vrstnem redu? Moj odgovor je vedno isti. Ni vam treba sestavljati celotnega vrstnega reda – bistveno je, da izberete tisto eno samo nalogo, ki ji lahko v celoti posvetite vašo neokrnjeno pozornost.

  • Načelo TOP KONDICIJE

Čas za sprostitev, šport, druženje in zabavo je dejansko izjemno koristna naložba, ki se odraža v hitrejšem doseganju ciljev na področju kariere! Zato takrat, ko športate, dejansko delate. Ko jeste kosilo, delate! Zmotno je razmišljanje, da je to »prosti« čas. Vsaka vožnja z avtomobilom zahteva tudi postanke na bencinskih črpalkah. Brez goriva se namreč ne pride nikamor. Z gorivom pa se lahko pride daleč hitro.

  • Načelo SAMOZAUPANJA

Kaos okoli nas vselej uspe preglasiti tisti tih in nežen notranji glas, ki je vir kreativnosti, inovativnosti in zanosa. Zato v zadnjem poglavju knjige obravnavam stanje duha, ki se mu angleško reče »flow«, slovensko pa zanos ali tok. Gre za moč globokega fokusa, kjer najdete najboljše ideje, ki jih seveda s pomočjo prvih petih načel izpeljete v praksi.

DA, želim imeti FOKUS!